Brandsäkerhet och PVC-fönster

PVC-fönster är överlag riktigt brandsäkra fönster, vilket förvånar många när de hör det första gången. PVC är ju en plast och vid en brand kommer väl PVC-fönster att utveckla giftiga gaser och rök, eller? Jo, detta är i teorin sant, men som så mycket teoretiskt är det sedan inte riktigt det i praktiken. Den mängd giftig rök som PVC-fönster kan utveckla vid en brand är så minimal att den inte gör någon skillnad. Det övriga bohaget kommer att utveckla betydligt mer giftig rök, och att oroa sig för sina PVC-fönster är därför onödigt.

PVC-fönster har också en betydligt högre antändningspunkt än träfönster och brinner inte av sig själva. Det är en fördel på så sätt att PVC-fönster inte aktivt hjälper till att sprida elden; PVC kräver runt 150° högre temperatur för att brinna. Överlag anses PVC-fönster faktiskt vara brandsäkrare än träfönster. Det finns alltså ingen som helst anledning till att oroa sig över ökade risker med förgiftning i händelse av brand i hemmet. PVC självslocknar när branden är under kontroll vilket inte trä gör.

PVC-fönster kommer också att generera väteklorid vid en brand. Då väteklorid är en starkt irriterande gas kan detta hjälpa till som en varningsklocka och väcka familjen vid en brand. Väteklorid är nämligen inte en sövande gas även om den kan vara nog så otrevlig. Att enbart förlita sig på att PVC-fönstren ska väcka en på det viset vid en brand ska man kanske inte göra, men det kan definitivt vara ytterligare en varningssignal.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *