Hur länge håller PVC-fönster?

PVC-fönster har en mycket lång livslängd. Exakt hur lång är oklart. Om plastfönstren inte skadas på grund av yttre åverkan så finns de de som säger att plastfönster kan hålla i över 100 år, någonting som vi inte vet om det är sant ännu, helt enkelt eftersom PVC-fönster inte har funnits så länge. Men de olika tester som gjorts i Sverige av äldre plastfönster – sådana som monterades på 1980-talet, visar att de står sig mycket bra och för det mesta inte tagit någon större skada; ibland sägs det dock att färgen mattats något, vilket i och för sig inte behöver vara en nackdel. På det stora hela så märks dock inga försämringar.

Det finns de som fortfarande hävdar att PVC-fönster efter ett antal år kommer att missfärgas, på grund av solljuset. Det är inte sant, även om det var det för PVC-fönster för länge sedan. Moderna PVC-fönster tål tvärtemot solljuset mycket bra, och det finns ingen anledning till att oroa sig för att de efter tio år eller så skulle börja se missfärgade ut.

Så argumentet att PVC-fönster kommer att börja se rejält fula ut efter ett decennium eller två stämmer inte, så länge som man köpt PVC-fönster av hög kvalitet. Det är ju annars ett argument som brukar anföras till träfönstrens fördel – med bra virke och gott underhåll så kan de hålla i hundra år. Och visst kan de det, men det kan PVC-fönster också! Vad gäller livslängd så är PVC-fönster minst lika bra som andra fönster.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *