U-värde och PVC-fönster

En av de största anledningarna till att vi förespråkar PVC-fönster är på grund av deras isoleringsförmåga. Det är enklare att få PVC-fönster täta så att de håller värmen bra än trä- och aluminiumfönster, och det samtidigt som PVC-fönster är billigare än träfönster (och mycket billigare än aluminiumfönster). På så vis är PVC-fönster också de mest ekonomiska fönster som man kan köpa: de är billiga i inköp samtidigt som de kan sänka uppvärmningskostnaderna. Hur pass mycket de kan sänkas med beror på hur pass bra (eller dåliga) ens gamla fönster är. I vissa fall kan man på bara några år spara in inköpskostnaderna för PVC-fönstren tack vare de sänkta uppvärmningskostnaderna. I andra fall kan det ta uppemot 10-15 år innan man går med vinst.

Men då ska man också komma ihåg att förbättrad isolering inte bara innebär att man sparar pengar; man kommer även att spara på naturen, och att säga hur mycket det är värt är svårare. Att det är värt mycket är självklart så bara av den anledningen så bör man överväga att skaffa bra PVC-fönster om ens nuvarande inte riktigt håller måttet. Känns det kallt runt fönstren under kyliga dagar, eller märker du till och med att det drar från dem? Då är det definitivt på tiden att du skaffar nya och bättre fönster.

För att avgöra hur pass bra ett fönster är används någonting som kallas U-värde. Det är helt enkelt ett mått på hur pass mycket energi, det vill säga värme, som slipper igenom det. Ett U-värde på 0 innebär 100 %-ig isolering, vilket inte är möjligt. Men fönster med ett U-värde på 0,9 och lägre är bra fönster. Helst av allt ska man givetvis skaffa så pass bra fönster som möjligt, men vid en viss punkt kommer det högre priset att inte riktigt motiverar en endast marginell sänkning av U-värdet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.